Zonder hoop of vrees

Ik wens jullie een stralend, licht en liefdevol jaar!” Wat wens je dan eigenlijk dacht ik ineens. Ik hoop natuurlijk dat dit je simpelweg toevalt en dat de omstandigheden je allemaal meezitten dit jaar. Zoals nu de donkerste dag is geweest, en het licht vanzelf weer wat langer blijft en krachtiger gaat stralen. Daar hoef je niets voor te doen. Dat gaat vanzelf. Maar ook in de donkerte is het Licht. Dat vergeet ik in deze periode nog wel eens. Ik zet dan wat meer (kerst)lampjes en kaarsjes aan als herinnering.

In de nieuwjaarswens zit wat mij betreft beide: het toevallen én het herinneren. Het zijn niet de omstandigheden, zeg ik vaker, maar ze helpen wel. De zon die schijnt, een warme ontmoeting, een lieve lach, een inspirerend gezelschap, een goede gezondheid, kinderen die gelukkig zijn. Het maakt blij. Er is vertrouwen, genieten en ik kan ontspannen. Hierdoor blijf ik meer en makkelijker aanwezig en kan ik zien hoe het altijd al is; stralend, licht en liefdevol van zichzelf.

Er is dus niets mis met willen genieten, en ook niet met genot zelf. Maar het gaat mis met het op zoek zijn naar genot. Het op zoek zijn is de bron van al onze onrust, onvrede en verwarring. Eenvoudigweg omdat op zoek gaan betekent dat genot zich ergens anders bevindt, op een ander tijdstip, ergens in de toekomst, in een andere situatie of op een andere plek. Het is niet hier en nu aanwezig, anders was je er niet naar op zoek. Het gaat niet alleen om genot, maar om al ons zoeken. Het uitgangspunt is steeds dat het nu nog niet goed is. Het moet nog goed worden. Er moet nog iets gevonden worden, een doel behaald of een plek bereikt.

Het blijft verbazingwekkend om te zien hoe je steeds maar weer zoekt naar iets wat er zou zijn als je de zoektocht opgeeft. Je denkt of gelooft echt dat je eerst moet vinden wat je zoekt om dan pas te kunnen stoppen. De waarheid is dat het vinden pas kan gebeuren als het zoeken stopt. Het gaat om blijven, vertrouwen en ontspannen. Het meest liefdevolle wat je dit jaar dus voor jezelf kunt doen is om absoluut niets te doen. Dat betekent niet het gewone ‘niets doen’. Je kunt alles doen, alles wensen en voornemen, zolang je maar niet op weg gaat. Zonder het zoeken, loop je jezelf niet voorbij in de toekomst. Je blijft en bent simpelweg waar je bent. Of zoals Longchenpa het zegt in het juwelenschip: “Omdat Zijn in zichzelf volledig is zonder dat er naar gezocht behoeft te worden, is er niets te hopen en te vrezen.”

Ik wens je dus een jaar van Zijn zonder hoop of vrees, waardoor het stralende, het lichte, de openheid en het liefdevolle direct zichtbaar zijn én dat het je toevalt als je het even niet meer zo ziet!