Heb lief en doe wat je wil

Een frisse start, een mooi moment, bezint voor je begint. Traditioneel is dit een mooi moment om vanuit bezinning te kijken naar je leven, hoe het gaat en wat je wil. Je start met goede voornemens, maar merkt ook dat die vaak al na een paar weken weer stilletjes verdwenen zijn. De waan van de dag en het gewoontepatroon nemen het over. Dat wat je wil, is alweer vergeten. Oplettendheid of wakkerte, kunnen hierbij helpen zodat je eerder opmerkt dat dit gebeurt. Maar eigenlijk denk ik dat het gaat om iets anders.

Normaal gesproken ben je geneigd te zien wat er (nog) niet goed is. Je moet altijd nog van alles worden! Dus je start vanuit wat moet meer, minder of beter? Zo denk ik bijvoorbeeld altijd dat ik meer moet gaan bewegen om goed te zorgen voor mijn lichaam. Maar dit streven om te verbeteren is meteen de valkuil. Want zelfs het meer liefdevol en goed voor mezelf zorgen kan (gaan) voelen als een hele opgave. Er blijft een soort zeurend gevoel van niet helemaal goed zijn zoals ik ben. Het goede voornemen herinnert me hieraan, en daar wil ik vervolgens van weg. Een hele effectieve ‘strategie’ is dan ook om het voornemen gewoon te vergeten ?.

Dus eigenlijk gaat het al mis vanaf het begin. Het vertrekpunt is niet goed. Wanneer je start vanuit Zijn is er helemaal niets te doen. Zelfliefde is spontaan aanwezig. Het is geen resultaat van een verbetertraject. Je bereikt het niet door hard je best te doen. Het is er altijd al en heel direct, wanneer je voor één moment al je streven en pogingen staakt om goed te wórden. Deze simpele, maar radicale stap brengt je onmiddellijk thuis in rijkdom en in vrijheid, in een niet-oordelend open veld van Liefde. Wanneer je stopt met doen en contact maakt met deze ruimte, opent je hart vanzelf, voor jezelf en de wereld. Je ontspant en moeiteloos ‘doen wat je wil’ stroomt als vanzelf.

Ik wens je dan ook een jaar van elk moment opnieuw beginnen. Steeds een frisse start, een beginnen (en bezinnen) vanuit de ruimte van Zijn: open, vrij en los. Om van daaruit spontaan en probleemloos te doen wat je wil. Dus: “Heb lief en doe wat je wil!