Herkennen en ontdekken

Hoe vaak zijn we niet weg van hier? niet aanwezig waar je bent? Gedachten, emoties en verhalen nemen het over. Je reageert maar meer als speelbal dan achter het stuur. Voor mij is en blijft het de kunst om dit ‘weg zijn’ sneller op te merken. Om vervolgens weer fris en open te Zijn met alles in en om me heen. In mijn verwarring ben ik al weg, naar het groenere gras aan de overkant. En denk ik ook echt dat de situatie anders moet zijn dan hij is. Maar als ik blijf, blijkt hier alles al helemaal en compleet aanwezig! Ik zag het alleen (nog) niet.

Het goede nieuws is dat het niet gaat over iets bereiken. Alles is er al. Het gaat over herkennen en ontdekken. Voor mij helpt mijn dagelijkse meditatie in dit meer en vaker ‘zien’ en herkennen. Je maakt een breuk met je dagelijks zelf (of leven) en laat alle beslommeringen, projecten en gedachten rusten in zichzelf. Je richt je bewust op je ademhaling (of op de raakvlakken met de grond onder je) als een soort anker van hier zijn. Je bent open, wakker en aanwezig. Wanneer je dit wat langer doet, ontdek je vaak vanzelf de ruimtelijkheid van alles. En daar kun je in (leren) rusten. Alles komt en gaat vanzelf én tegelijk beweegt of verandert er helemaal niets. Het is moeiteloos, niets te doen en er is nogmaals heel veel te ont-dekken.