Alles is Liefde

Alles is liefde” Ook al is het soms moeilijk om dat te kunnen zien. Het vraagt om diepgaand kijken. Een kijken en begrijpen vanuit het hart. Vanuit de oppervlakte zie je namelijk vaak alleen de verwarde vorm. Ieder mens wil gelukkig zijn. Dus wanneer je iets of iemand gevonden hebt, waar je dit voelt, wil je dat behouden en beschermen. Hierdoor ontstaat een bezitsrelatie met de ander. In mijn geval gaat het vaak om mijn kinderen. Ik wil ze beschermen. Ik geef ze te veel én ongevraagd advies en vergeet dat ze van zichzelf zijn. Zodra ik me dat herinner, hoor ik mijn eigen verwarring. En anders krijg ik wel een herkansing in de reactie die ze geven, als een heldere spiegel van waaruit ik spreek. Ik doorzie mijn verhaal, waardoor de liefde vrij valt en de goede bedoeling oplicht. Het trainen van aanwezigheid helpt me hierbij.

Moeilijker is het misschien wel om de verwarring van de ander te blijven doorzien. Zeker als dat wat er gezegd of gedaan wordt je pijnlijk raakt. Het voelt vaak zo direct en persoonlijk dat er weinig ruimte lijkt om open aanwezig te blijven. Laat staan om vrij te reageren. In een reflex trek je je terug en sluit je hart. Inspirerend en ondersteunend vind ik in dit verband de vier mantra’s van groot zenleraar Thich Nhat Hanh voor het beoefenen van ware liefde. Het zijn magische zinnetjes die eenmaal uitgesproken een situatie totaal kunnen veranderen. Ze gaan alle vier op een eigen manier over aanwezig zijn en blijven. Het uitspreken ervan is een oefening voor het hart. Zo is de eerste mantra: “Liefje, ik ben er voor je”, zonder dat de ander anders hoeft en zijn verwarring moet inzien. Gewoon zijn, blijven en luisteren. De vierde mantra, zo zegt hij zelf, is vaak de moeilijkste. Als je je gekwetst voelt door de ander en je boosheid of trots je in de weg zit en het onmogelijk lijkt om naar de ander toe te gaan. Ga je toch en zegt: “Liefje, ik heb je hulp nodig, wil je me helpen?”, ik doorzie het even niet.

Zo mooi in eenvoud en tegelijk een blijvend grote uitdaging. Het is echt een (levens)kunst om aanwezig te zijn, diepgaand te kijken en te luisteren. Het is een geschenk voor jezelf, voor de ander en de wereld. Zodra je het doet en kijkt vanuit het hart zie je de ander vaak spontaan weer als vrij en van zichzelf. En liefde als stromend, overal, onbeperkt, in en als alles!